Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Χειλανθή


Η λεβάντα είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών.Το γνωστότερο γένος είναι η λαβαντούλα, που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη.Είναι ιθαγενές των παραμεσόγειων περιοχών. Επίσης, απαντάται στα Κανάρια Νησιά, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και επίσης για τη θεραπεία νευρασθενειών.Έχει επίσης αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην επούλωση τραυμάτων.Σε μεγάλες δόσεις η λεβάντα δρα ως υπνωτικό και ναρκωτικό.Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στοΔιοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και στη φαρμακευτική ως τονωτικό και αντικαταρροϊκό.Εκτός αυτού, περιέχει αλκοόλες.Η λεβάντα καλλιεργείται σε εδάφη πλούσια σε ασβέστιο, καθώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αιθερίου ελαίου της και βοηθά την ανάπτυξη του φυτού.Το έδαφος καλλιέργειας πρέπει να είναι ελαφρύ και χαλικώδες, γι' αυτό και το φυτό προσφέρεται για καλλιέργεια σε εκτάσεις ακατάλληλες για άλλου τύπου καλλιέργειες. Δεν αγαπά, επίσης, ιδιαίτερα την υγρασία, αλλά ούτε και την ολοσχερή ξηρασία. Σήμερα καλλιεργείται στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και αρκετές χώρες της Βόρειας Αφρικής.Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αρκαδία, την Κεφαλληνία, τις Σέρρες και την Κομοτηνή,ενώ καλλιεργείται πιο πολύ το είδος Λαβαντούλα η στοιχάς.Αυτή είναι γνωστή και με τα ονόματα:
  • αγριολεβάντα
  • λαμπρή
  • λαβαντή
  • χαμολίβανο
  • μυροφόρα
  • καραμπάσι
  • Αβαγιανός
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Βικιπαίδια, απ' όπου πήρα αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες!

(Διασκευή)

7 σχόλια:

  1. Αχχ μυρωδάτη λεβάντα!!
    Μου θύμισες πως πρέπει να αγοράσω :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ που πέρασες αστεράκι! Ευτυχώς εδώ στο νομό Λασιθίου δε χρειάζεται να αγοράσουμε. Την έχουμε άφθονη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ,ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑΤΑ ΦΥΤΑ,ΚΑΛΟ Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και εγω σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες...νασαι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αόρατε, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ναι πραγματικά τα φυτά κρύβουν πολλά μυστικά. Θα βάλω και άλλες αναρτήσεις σχετικά με αυτά!

    Homemade, την βικιπαίδια να ευχαριστείς γιατί εγώ ήξερα τα μισά από αυτά που έγραψα! Σε ευχαριστώ που πέρασες!

    καλό βράδυ με ηλιόλουστα όνειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα ηλιόλουστη! Μας μοσχοβόλησες λεβάντα! Έχεις την ηλικία της μεγάλης μου κόρης και χαίρομαι που σε βρήκα, αφού βέβαια πρώτα χμ... με βρήκες εσύ! Μου αρέσουν τα παιδιά που διαβάζουν, ψάχνουν και...ψάχνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ! Ναι σας βρήκα καθώς έψαχνα καινούρια blogs! Και η τύχη μου χομογέλασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή