Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Ευχές!


Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! λένε οι Χριστιανοί μετά την εκκλησία τα μεσάνυχτα... Ευχές γεμάτες χαρά που μεταφέρουν την ελπίδα και το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως! Κεριά γεμίζουν όμορφα την ατμόσφαιρα στην εκκλησία και οι πιστοί περιμένουν υπομονετικά το Άγιο Φως... Και μιας και μιλήσαμε για το Άγιο Φως ας μάθουμε από που προέρχεται και ποια είναι η ιστορία του:

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μέσα στον Πανάγιο Τάφο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Αφού σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος με το μελισσοκέρι οι αρχές τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο δείχνουν και τα άλλα δόγματα τα οποία έχουν από παλιά αποκτήσει δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο.Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.Αν τύχει κάποια χρονιά να μη βγάλει το Άγιο Φως ο Ορθόδοξος Πατριάρχης τότε θα αναλάβουν το προβάδισμα της τελετής του Αγίου Φωτός άλλοι

Η τέλεσή της αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού.Την παρακολουθούν χριστιανοί από όλα τα δόγματα αλλά και αλλόθρησκοι.

Καλά όλα αυτά αλλά τι έχει αναφερθεί από τους πιστούς σε σχέση με το Άγιο Φως?

Αν και η πιο συνηθισμένη αναφορά για το "Άγιο Φως" περιλαμβάνει την αυτανάφλεξη των κεριών, εντούτοις, σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, το Άγιο Φως είναι ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στο θώλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και κατ΄ άλλους έξω από αυτόν.Εμφανίζεται σαν λευκογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές, περιστρεφόμενες ανταύγειες ή κινούμενες φλόγες που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Στον Ναό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτροφωτισμός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ιερείς ή πιστούς να κινούν το κερί κοντά στα γένια τους ή στα χέρια τους και να μην παθαίνουν τίποτα...

Πραγματικά αξιοθαύμαστο και παρ' όλα αυτά εμείς βρίζουμε το Θεό, λογομαχούμε με τους συνανθρώπους μας και κοροϊδεύουμε τα ίδια μας τα αδέρφια...Αγνοούμε τον πόνο του άλλου και γινόμαστε εγωιστές και άπληστοι, ενώ δεν πιστεύουμε ούτε στα θαύματα! Ας μετριάσουμε τον εγωισμό στην ψυχή μας και ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι! Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη!




5 σχόλια:

  1. ( ),,( )
    (=':'=)
    (,,)♥(,,)
    Iliolousti σου στέλνω ένα αναστάσιμο φιλί και ευχές για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! Πάντα με υγεία ακι καλή διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΜΟΥΑΤΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά, μικρή μου! Υγεία, ευτυχία και διάθεση να ψάχνεις και ν' ανακαλύπτεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΡΑ μου, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!

    Αληθώς ανέστη ΛΟΥΡΔΗ μου!

    SIMONMAD...Χρόνια πολλά! Σου ανταποδίδω τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά.
    Είσαι η πιο μικρή blogger που συναντώ και είσαι Κρητικοπούλα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή